



## Programme

## XXIII Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines Americas Committee of Veterinary Medicines (CAMEVET)

## Asuncion, Paraguay

## November 6-10, 2017

| Day 1: Monday, November 6, 2017 |  |          |              |
|---------------------------------|--|----------|--------------|
| Time                            | Theme  | Duration | Speaker      |
| 14:00-18:00                     | Registration of participants                       |          |              |
| 17:00-18:00                     | Plenary Session for the Veterinary Industry Sector | 60 min   | Participants |
| 17:00-18:00                     | Plenary Session of the Official Sector             | 60 min   | Participants |

| Time           | Theme   | Duration | Speaker  |
|----------------|---|----------|--|
| 08:00-09:00    | Registration of participants  |          |  |
| 09:00-09:30    | Opening Session - Opening Speeches           •         Official Representative of Paraguay           •         OIE Representative           •         Mrs Maris Llorens, Goodwill Ambassador of the OIE | 30 min   |  |
| 09:30-09:45    | Assumption of the CAMEVET Presidency  | 15 min   |  |
| 09:45-10:15    | Conclusions of the Official Sector Plenary Meeting  | 30 min   | TBD  |
| 10:15-10:45    | Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting  | 30 min   | TBD  |
| 10:45-11:15    | Coffee Break  | 4        | -  |
|                | MEVET relations n of CAMEVET harmonized documents   |          |  |
| 11:15-12:00    | Procedures for the participation of CAMEVET in the proposals for creation and modification of OIE Standards <b>Current standards under revision</b> .   | 45 min   | Dr Martín Minassian,<br>OIE Regional<br>Representation for the<br>Americas |
| 12:00-12:30    | Status of implementation of CAMEVET harmonized documents in Member countries  | 30 min   | TBD  |
| 12:30-13:00    | CAMEVET Participation in the OIE- VICH Outreach Forum - Application of VICH guidelines in the region-<br>Participation in technical groups  | 45 min   | TBD  |
| 13:00-14:30    | Lunch   |          |  |
| 14:30-15:00    | Presentation Training Course of CAMEVET - Presentation of content, format and platform  | 30 min   | Dr Liliana Revolledo<br>Consultant   |
| 15:00-15:30    | / PG345/FEEDLATINA/STDF Joint Technical Committee – Industry and official interaction on animal feed.   | 30 min   | Mr Gustavo Blanco,<br>Executive<br>PG345/STDF/FEEDL<br>ATINA.              |
| 15:30-16:00    | Good manufacturing practices in cell processing establishments<br>Document presentation (Step I)  | 30 min   | Dr. Barbara Cordeiro<br>Focal Point - BRAZIL                               |
| 16:00-16:30    | Coffee Break  |          |  |
| Session I – Wo | rking Groups Druffs   |          |  |
| 16:30-16:50    | Registration for homeopathic veterinary products<br>Presentation of comments on the working paper in (step III)   | 20 min   | Dr. Mario Renck Real<br>SINDAN, BRAZIL                                     |
| 16:50-17:05    | Discussion<br>15 min  | 1        | 1  |





| 17:05-17:25 | Guideline for the implementation of Pharmacovigilance System<br>Presentation of comments on the working paper in (step III) | 20 min | Dr. Gabriel Ardiles<br>Andia, ALAVET,<br>CHILE |
|-------------|---|--------|--|
| 17:25-17:40 | Discussion<br>15 min  |        |  |
|             |   |        |  |

Welcome Cocktail

| Time            | Theme  | Duration | Speaker   |
|-----------------|--|----------|---|
| Session II – Wo | Jorking Group  |          | •   |
| 09:00 - 09:20   | Veterinary Products for Aquaculture<br>Presentation of comments on the working paper in (step III)   | 20 min   | Dr Fernando<br>Zambrano, Focal<br>Point, CHILE                  |
| 09:20-09:35     | Discussion<br>15 min   |          |   |
| 09:35-09-55     | Instruction guides for completing the harmonized CAMEVET forms for pharmaceutical and biological products<br>Presentation of comments on the working paper in (step III)     | 20 min   | Dr. Federico Luna,<br>Focal Point,<br>ARGENTINA                 |
| 09:55-10:10     | Discussion<br>15 min   | •        |   |
| 10:10-10:30     | Guidance for Test Kits for the Diagnosis of Diseases<br>Presentation of the bases for the preparation of the working group (Steps II)  | 20 min   | Dr Byron Rippke<br>Focal Point - UNITED<br>STATES OF<br>AMERICA |
| 10:30-10:45     | Discussion<br>15 min   |          |   |
| 10:45-11:15     | Coffee Break   |          |   |
| 11:15 - 11:35   | Resistance to Antiparasitics:<br>Presentation of the bases for the preparation of the working group (Steps II)   | 20 min   | Mrs Alexandra Luna<br>Orta, INFARVET,<br>MEXICO                 |
| 11:35-11:50     | Discussion<br>15 min   | I        |   |
| 11:50-12:10     | Guide for potency test for vaccines containing in their formulation Bovine Viral Diarrhea VirusPresentation of the bases for the preparation of the working group (Steps II) |          | Dr Andrea Pecora<br>Institute of Virology,<br>INTA              |
| 12:10- 12:25    | Discussion<br>15 min   |          |   |
| 12:25 - 12:50   | Bioequivalence Guideline<br>Presentation of comments on the working paper in steps IV  | 30 min   | Dr Carlos Francia,<br>CAPROVE,<br>ARGENTINA                     |
| 12:50 - 13:05   | Discussion<br>15 min   |          |   |
| 13:05 - 14:30   | Lunch  |          |   |
| 14:30 - 15:00   | Labeling of Veterinary Products<br>Presentation of comments on the working paper   | 20 min   | Dr. Carlos Francia<br>CAPROVE<br>ARGENTINA                      |
| 15:00 - 15:15   | Discussion<br>15 min   |          |   |
| 15:15 - 15:35   | Stability guideline<br>Presentation of comments on the working paper   | 20 min   | Dr. Carlos Francia<br>CAPROVE<br>ARGENTINA                      |
| 15:35 - 16:55   | Discussion<br>15 min   |          |   |
| 16:55 - 17:10   | Coffee Break   |          |   |
| 17:10 - 17:40   | Ethion. The experience in Uruguay Setting a Meximum Residues Limit   | 30 min   | Dr. Berta Chelle,<br>Focal Point,<br>URUGUAY                    |





| OIE Workshop on Antimicrobial Resistance: Thursday, November 9, 2017 |                             |  |  |
|--|-----------------------------|--|--|
| Theme  | Duration                    | Speaker  |  |
| TBD  | 4 hs                        |  |  |
| Lunch  |                             |  |  |
| TBD  | 4 hs                        |  |  |
|  | Theme       TBD       Lunch | Theme     Duration       TBD     4 hs       Lunch     4 hs |  |

19:00

CAMEVET closing dinner

| Day 4: Friday, November 10, 2017 |   |          |   |
|----------------------------------|---|----------|---|
| Time                             | Theme   | Duration | Speaker   |
| 09:00 - 09:45                    | Proposal Presentation of CAMEVET Rule   | 45 min   | CAMEVET Secretariat   |
| 09:45 - 10:30                    | Presentation of procedures for the identification, study, follow-up, approval and adoption of harmonized<br>CAMEVET documents | 45 min   | CAMEVET Secretariat   |
| 10:30 - 11:00                    | Coffee Break  |          |   |
| 11:00 - 11:45                    | Executive Board authorities election  | 45 min   | Participants  |
| 11:45 - 12:15                    | Approval of future Seminar hosting countries  | 30 min   | Participants  |
| 12:15 - 13:45                    | Lunch   | <b>I</b> | ł   |
| 13:45-14:15                      | CAMEVET Financial report<br>Expenditure budget<br>Financial Statement. Reading of the annual balance                          | 30 min   | Mrs. Ana María<br>Sgammini,<br>Administrative<br>Secretariat, CAMEVET |
| 14:15-16:15                      | Conclusions and recommendations. Revision and approval of the final report  | 120 min  | TBD   |
| Closing of the Seminar           |   |          |   |