



Draft Programme

XVIII Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines Americas Committee on Veterinary Medicines (CAMEVET)

Sao Paulo, Federative Republic of Brazil October 3 – 5, 2012

As a result of the proposals and conclusions of previous Seminars, the situation of countries regarding the implementation of the harmonized documents on the Committee shall be reviewed, as well as the participation in global standards, through the chapters for Veterinary Products in the Terrestrial and Aquatic Animal Health Codes of the World Organization for Animal Health (OIE).

The seminar will include the review of the linking actions between CAMEVET with OIE and other organizations and regional and global projects, such as the participation in the VICH Outreach Forum.

Various technical topics shall be presented, including the continuity in the working papers raised in previous seminars, on the following topics:

- Requirements for registration of homeopathic and herbal products
- Guideline for the registration of biotechnologically obtained subunit immunogens
- Stability in veterinary medicinal products
- Agreement on use of synonyms in Spanish.
- Good distribution practices for Veterinary Products
- Control of Infectious bovine rhinotracheitis (IBR) vaccines

New topics will be presented:

- Guidelines for the establishment of withdrawal periods of Veterinary Products.
- Updated the method for the determination of maximum residue limits used by JECFA.

Finally, the Seminar will provide the opportunity for the presentation and discussion of the CAMEVET Strategic Plan, which will define the objectives and goals for the Committee in the coming years.





XVIII Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines Americas Committee of Veterinary Medicines (CAMEVET)

Sao Paulo, Federative Republic of Brazil, October 3-5, 2012

Day 1: Wednesday, October 3			
Time	Theme	Duration	Speaker
9:00–14:00	Registration of participants		
11:00-13:00	Plenary Session of the Veterinary Industry To be held at SINDAN Headquarters	120 min	
13:00-14:00	Lunch		
14:00–14:30	Opening Session		Dr Luis Barcos – Regional Representative
	 Veterinary Industry Representatives Brazilian Official Representative 		Dr. Ricardo Pinto – SINDAN Dr Javier Carracedo - ALANAC Dr Guilherme Marques – Brazil OIE Delegate
14:30–15:00	Assumption of the Presidency and Vice- Presidency	30 min	
	I Session - CAMEVET relations Implementation of CAMEVET harmonized documents		
15:00–16:00	Procedures for the participation of CAMEVET in the proposals for creation and modification of OIE Standards Presentation of the OIE General Session report. CAMEVET responsibilities in the follow-up of discussed topics.	60 min	Dr. Martín Minassian OIE Regional Representation for the Americas
16:00–16:30	Coffee Break	•	
16:30–17:15	Presentation of the CAMEVET Strategic Plan	45 min	Dr. Carlos Francia - CAMEVET Executive Board
17:15-18:00	State of implementation in CAMEVET harmonized documents in Member countries	60 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary

	Day 2: Thursday, October 4		
Time	Theme	Duration	Speaker
08:30-09:00	OIE activities on Veterinary Products.	20 min	S. Munstermann - OIE
09:00-09:30	Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting	30 min	Nominated Rapporteur
09:30-9:45	CAMEVET Participation in the VICH Outreach Forum	15 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
9:45 – 10:00	The role of OIE in the facilitation of the VICH Outreach Forum	15 min	S. Munstermann - OIE





10:00–10:30	Coffee Break		
10:30-12:30	Round Table and discussion: Present and Future of CAMEVET Implementation of harmonized documents Strategic Plan Position paper on CAMEVET and VICH	120 min	Government/ Industry Representatives
12:30-14:00	Lunch		
	Il Session- Working Documents		
14:00:14:45	Approach to the registration of veterinary herbal products Presentation of comments to the working paper (Step III)	45 min	Dr. Luis Carlos Marques (ALANAC).
14:45:15:30	Registration of homeopathic veterinary products Presentation of comments to the working paper (Step III)	45 min	Dr. Néstor Fernando Guerrero Lozano (ICA - Colombia)
15:30-16:00	Guideline for the registration of biotechnologically obtained subunit immunogens Presentation of comments to the working paper (Step III)	30 min	Dr. Emigdio Lemes Anaya - Cuba
16:00-16:30	Coffee Break		
16:30–17:00	Update on the method for the establishment of Maximum Residue Limits used by JECFA.	30 min	Dr Joao Palermo Neto – University of Sao Paulo
17:00–18:00	Guidelines related to the setting of withdrawal periods in veterinary products - Guideline for the conduction of residue studies - Guideline for the calculation of withdrawal periods - Guideline for the validation of analytical methods Plenary discussion	60 min	Dr Berta Chelle Chetrit - Uruguay - Plenary discussion

<u>Day 3</u> : Friday, October 5			
Time	Theme	Duration	Speaker
	Il Session- Working Documents		
08:30-09:15	Good Distribution Practices Presentation of the working paper	45 min	Milson da Silva Pereira –SINDAN
09:15-10:00	Control of Infectious bovine rhinotracheitis (IBR) vaccines - Presentation of the working paper (Step I) - Control of PI3 vaccines (Concept paper)	45 min	Dr Viviana Parreño – Argentina
10:00–10:30	Coffee Break		<u>*</u>
10:30-11:00	Guideline for the registration of nutraceutical veterinary products / Dietary supplements Presentation of the final document	30 min	Dr. Carlos Rufrano – CLAMEVET
11:00-11:45	Stability in veterinary medicinal products Presentation of the final document	45 min	Dr. Néstor Fernando Guerrero Lozano (ICA - Colombia)
11:45 -12:00	Agreement on use of synonyms in Spanish Presentation of the final document	15 min	Dr. Carlos Francia - CAPROVE
12:00–12:30	Proposal of future technical guidelines - Minor species - Aquaculture - Growth Promoters	30 min	Executive Board Plenary
12:30-14:00	Lunch		
	III Session – Conclusions and Recommendations		





14:00–15:00	Approval of future Seminar host countries. Financial report.	60 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
15:00–16:00	Budgetary matters and CAMEVET funds - Evaluation of possible funding sources - Expenses budget	60 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
16:00-16:30	Coffee Break		
16:30-17:30	Conclusions and recommendations. Revision and approval of the final report	60 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
17:00	Closing of the Seminar		

Other related activities

Friday, October 5	
20:00	CAMEVET closing diner

Other relevant information

English-Spanish – Portuguese translation shall be provided.

Venue

The Seminar shall be held in Hotel Gran Estanplaza

Rua Arizona, 1517 – Brooklin São Paulo/SP – Brasil

Daily rates:

Single room: R\$ 474,00 / Double: R\$ 529,00 (+ 5% ISS y R\$ 2,20 tourism tax/day)

Other available hotels

Estanplaza Berrini

Av. Eng. Luís Carlos Berrini, 853 - Brooklin Novo - São Paulo - SP

Daily rates:

Single room: R\$ 298,00 / Double: R\$ 343,00 (+ 5% ISS y R\$ 2,20 tourism tax/day)

Estanplaza Nações Unidas

Rua Guararapes, 1889 – Brooklin Novo – São Paulo - SP

Daily rates:

Single room: R\$ 285,00 / Double: R\$ 330,00 (+ 5% ISS y R\$ 2,20 tourism tax/day)

Reservations: HPG Turismo, Mr. Paulo Cesar, Telephone: (11) 3105-2333/3105-3382/9701-

9375 - E-mail hpqturismo@uol.com.br

Registration

Registration fee for the Seminar is 200 US Dollars, to be paid in cash at the beginning of the meeting.

Registration for Official participants is free of charge.





Pre-registration is recommended, accessing the website of the *Sindicato Nacional de la Indústria de Produtos para la Saúde Animal (SINDAN)*, http://www.sindan.org.br/camevet

Registration for the Seminar is not related to hotel reservation.

Other relevant information

Visas for entry into the Federal Republic of Brazil

The Federative Republic of Brazil requires a visa prior to entry for certain countries, for which we recommend consulting the Ministry of Foreign Affairs or its consular delegations.

The list of countries and the requirements for immigration procedures are available on the website http://www.itamaraty.gov.br/.

Yellow fever vaccination

The presentation of an International Certificate of Vaccination against yellow fever may be required to those who enter Brazil.

For more information, visit the website of the National Health Surveillance Agency (ANVISA) - http://goo.gl/AJbtm and consult the health authorities of your country.

The vaccine should be applied it in advance at least 10 days before departure. Certificates are valid for 10 years.