



XVII Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines Americas Committee of Veterinary Medicines - CAMEVET

Mendoza, Argentina, September 27-29, 2011

<u>Day 1</u> : Tuesday, September 27			
Time	Theme		Speaker
10:00-13:00	Registration of participants (Also available on Monday 26 from 17:00 to 19:00)		
13:30- 14:30	Opening Session Assumption of the Presidency and Vice- Presidency Seminar opening speeches OIE Regional Representation for the Americas Veterinary Industry Representative	60 min	
14:30–15:00	Argentinean Official Representative Coffee Break		
14.50 15.00	I Session - CAMEVET relations		
15:00 - 15:30	Regional Committees and their interaction with the Regional Commission for the Americas	30 min	TBD – OIE Regional Commission for the Americas
15:30 - 16:00	Procedures for the participation in the proposals for the creation and modification of OIE Standards	30 min	TBD – OIE Regional Rep for the Americas
16:00 - 16:30	Presentation of advancements in the documents presented to the OIE Commissions CAMEVET and Delegates responsibilities in the follow-up of the discussed topics	30 min	TBD – OIE Regional Rep for the Americas
16:30 - 17:00	State of advancement in working documents: Secretariat report	30 min	CAMEVET Secretariat
17:00 - 17:20	State of implementation in CAMEVET harmonized documents: Secretariat report	30 min	CAMEVET Secretariat
18:00	Welcome Cocktail		

Day 2: Wednesday, September 28			
Time	Theme		Speaker
	I Session (cont.)		
09:00 - 09:20	PROSAIA Foundation. Description of the activities carried out in the field of veterinary medicines	20 min	TBD -PROSAIA
09:20 - 10:00	CAMEVET approaches for participation in VICH	40 min	Dr. Jon Scheid – CVM
10:00 - 10:30	Coffee Break		
10:30 -11:00	Activities of the OIE Collaborating Center on Veterinary Medicines Regulatory Programmes	30 min	Dr. Jon Scheid – CVM
11:00 - 11:30	Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting	30 min	TBD
11:30 - 12:00	Conclusions of the Official Sector Plenary Meeting	30 min	TBD
12:00 - 12:45	Presentation of the CAMEVET Strategic Plan	45 min	TBD





12:45 - 14:15	Lunch		
14:30 - 15:00	Round Table: Representatives from Official Sector, Veterinary Industry, OIE Regional Commission, VICH, Collaborating Center.	30 min	
	II Session – Working Papers		
15:00 - 15:30	Piracy and unlawful practices in veterinary products commercialization	30 min	Dr. Hernán Cifuentes Sguerra – APROVET
15:30 - 16:00	Coffee Break		
16:00 -16:30	Criteria for the registration of nutraceutical products	30 min	Working Group Representative
16:30- 17:15	Stability testing in veterinary medicinal products	45 min	Working Group Representative

Day 3: Thursday, September 29			
Time	Theme		Speaker
	Il Session (cont.)		
09:00 - 09:45	Terms and definitions harmonized glossary	45 min	Working Group Representative
09:45- 10:30	Agreement on use of synonyms in Spanish	45 min	Working Group Representative
10:30 - 11:00	Coffee Break		
	III Session – Technical Presentations		
11:00 -11:30	Good Distribution Practices Presentation of the working paper	30 min	Milson da Silva Pereira - SINDAN
11:30 - 12:30	TBD		
12:30 - 14:00	Lunch		
	IV Session – Conclusions and Recommendations		
14:00 - 14:45	Aproval of future Seminar host countries. Financial report.	45 min	CAMEVET Secretariat
14:45 -15:30	Conclusions and recommendations	45 min	CAMEVET Secretariat
15:30	Closing of the Seminar		Authorities
19:00	Diner	1	- I

Other activities

Monday, September 26: Paralell Sessions		
Time	Theme	
14:00 - 18:00	Argentinean Public and Private sector meeting	
	Open meeting for industrial sector representatives, with the participation of Argentinean official authorities.	
14:00 -18:00	Official representatives plenary meeting	
	Meeting for Veterinary Medicines Focal Points, Heads of Veterinary Medicines Registration Departments and officers with the purpose of the discussion of proposals on CAMEVET activities, and preparation of a position document.	





	Tuesday, September 27		
Time	Theme		
09:00 - 12:00	19:00 - 12:00 Veterinary Industry plenary meeting Meeting for Representatives from Industrial Associations and companies participating in the Seminar, with the purpose the discussion of proposals on CAMEVET activities, and preparation of a position document.		

Friday, September 30		
Time	Theme	
8:30 - 17:30	FDA Workshop	
	- Basic overview of drug life cycle management. Dr Silvia Piñeiro – Dr Lynn Friedlander	
	- Minor Use and Minor Species veterinary products registration. Dr Jon Scheid	
	- Biopharmaceutical veterinary products. Dr Lynn Friedlander.	
	- National Antimicrobial Resistance Monitoring Program. Dr Silvia Piñeiro	
Participation i	Participation in the Workshop is free of charge for all of the participants	
Due to the limited availability it is mandatory to confirm your participation before the beginning of the Seminar.		

Important information

English-Spanish translation shall be provided.

Venue

Park Hyatt Mendoza Hotel, Casino & Spa Chile 1124, Mendoza, provincia de Mendoza Tel: +54 261 441 1234; Fax: +54 261 441 1235

http://mendoza.park.hyatt.com/

Registration

Registration fee for the Seminar is 200 US Dollars, to be paid in cash at the beginning of the meeting. Registration for Official participants is free of charge.

Pre-registration is recommended, confirming your participation to the Regional Representation for the Americas, tel/fax (54-11) 4331-3919/4939/5158/5162/5165, by e-mail to rr.americas@oie.int, cc Dr. Martín Minassian, m.minassian@oie.int, or in the Seminar web page: http://www.seminariocamevet.caprove.com.ar/index.html

Registration for the Seminar is not related to hotel reservation.

Important - Visas for entering Argentina

Argentina requires the issuing of a visa for citizens from certain countries, for which it is recommended to contact the Argentinean Ministry of Foreign Affairs, or Argentinean consular delegations. The list of countries and requisites are available at the web page http://www.cancilleria.gov.ar/ (option "Temas Consulares").