



## XXVIII Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines Americas Committee of Veterinary Medicines (CAMEVET)

## Montevideo, Uruguay From October 30 to November 2, 2023

## PRELIMINARY AGENDA

Monday October 30, 2023			
Time	Theme	Duration	Speakers
12:00-18:00	Registration of participants		
14:00-16:00	Plenary session of the official sector (Room TBD)	120 min	Participants official sector
14:00-16:00	Plenary session of the veterinary industry sector (Room TBD)	120 min	Participants veterinary industry sector

Tuesday, October 31, 2023			
Time	Theme	Duration	Speaker
9:00-9:15	Opening session - Opening Remarks	15 min	
9:15-9:20	Assumption of the CAMEVET Presidency	5 min	
9:20-9:50	Survey Results - Status of implementation of harmonized documents	30 min	Ana M. Sgammini Administrative Secretariat CAMEVET
9:50-10:00	Summary of working groups	10 min	Ana M. Sgammini Administrative Secretariat CAMEVET
	SESSION: Working Groups		
	Working document in Step IV		
10:00-10:15	Guide for the classification and inspection of veterinary products without therapeutic indication	15 min	Henrique Uchio Tada ALANAC-Brazil
10:15 - 10:45	Coffee Break		
	Working document in Step I		
10:45-11:05	Good practices for the use of veterinary products  Progress on the document, presentation of concept note, incorporation of new members for the working group	20 min	Maria Eugenia Paz Focal Point Veterinary Products - Guatemala
11:05-11:25	Biosupplies Progress on the document, presentation of concept note, incorporation of new members for the working group.	20 min	Gisela Papaleo Mahle Focal Point Veterinary Products - Argentina
11:25-11:45	Registration of medication containing Cannabis Progress on the document, presentation of concept note, incorporation of new members for the working group.	20 min	Carlos Leonardo Garcia Hewitt APROVET - Colombia
	Working document in Step II		
11:45-12:05	Efficacy testing for registration of internal and external parasiticides for small animals Document progress, present and future	20 min	Gisela Papaleo Mahle Focal Point Veterinary Products - Argentina
12:15-13:35	Lunch		
13:35-13:55	Update of models of free sale certificate and exclusive export authorization Document progress, present and future	20 min	Brunna Martins SINDAN - Brazil
13:55-14:15	Complementary Studies to the Stability guide Document progress, present and future	20 min	Patricia Millares CAPROVE - Argentina
14:15-14:35	Guidance for Establishing Criteria for the Application for Residue Depletion Testing in the for the Registration and Renewal of Certificates of Veterinary Medicinal Products with Known Active Ingredients in non-innovative formulations.  Document progress, present and future	20 min	Gisela Papaleo Mahle Focal Point Veterinary Products - Argentina





	Working document in Step III		
14:35-14:55	Good Manufacturing Practices – Guidance on the Manufacture of Veterinary Products Document progress, present and future	20 min	Berta Chelle and Isabel Alonzo Focal Point Veterinary Products - Uruguay
14:55-15:15	Efficacy Tests for the registration of internal antiparasitics for ruminants and swine Document progress, present and future	20 min	Patricia Millares CAPROVE - Argentina
15:15-15:35	Coffee Break		-
15:35-16:20	Labeling of Veterinary Products Document progress, present and future	45 min	Tatiana Leal Focal Point Veterinary Products - Costa Rica
16:20-16:40	Proposal of new topics and formation of Working Groups	20 min	Ana M. Sgammini Administrative Secretariat CAMEVET
	SESSION: Residue		
16:40-17:00	CAMEVET harmonized guide - maximum residue limits	30 min	Carlos Francia Brouwer - Argentina
17:00-17:20	Specific Details - Guidance for Establishing Criteria for the Application for Residue Depletion Testing in the for the Registration and Renewal of Certificates of Veterinary Medicinal Products with Known Active Ingredients in non-innovative formulations.		Gisela Papaleo Mahle Focal Point Veterinary Products - Argentina

Wednesday, November 1, 2023			
Time	Theme	Duration	Speaker
	SESSION: Residue		
09:00-10:00	Uruguay National Residue Plan	60 min	Diego Moreira Coordinator of the Nationa Waste Plan of Uruguay and Berta Chelle Focal Point for Veterinary Products
10:00-10:45	Establishment of maximum residue limits according to CODEX	45 min	Carlos Allí SENASA Residues Laboratory - Argentina
10:45-11:15	Coffee Break		
	SESSION: Registration		
11:15-12:55	Update on the registration process:  Experiences  - Uruguay 30'  - Mexico 30'  - Chile 30'  Comments and discussion (10 min)	100 min	Berta Chelle and Natalia Cardoso - Maria Elena Gonzalez - Carolina Marambio Focal Points Veterinary Products
12:55-13:25	Coffee Break		
13:25-13:40	Conclusions of the Official Sector Plenary Meeting	15 min	ME Official members
13:40-14:55	Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting	15 min	ME Adherent members
14:55-15:25	Resolution of conflicts requiring open discussion between the Official and Industry Sectors.  - Round Table	90 min	Executive Board





Thursday November 2, 2023			
Time	Theme	Duration	Speakers
	SESSION: Antimicrobial resistance		
09:00-09:30	WOAH Annual Report on Antimicrobial Agents Intended for Use in Animals (Virtual)	30 min	Delfy Gochez
			Antimicrobial Resistance and Veterinary Products Department - WOAH
09:30-10:15	Aquatic animal health management: veterinary drug considerations.	45 min	Alicia Gallardo
			Aquaculture AMR Collaborating Center
10:15-10:35	Veterinary antimicrobial e-prescribing project - Chile	20 min	Carolina Marambio
			Focal Point Veterinary Products - Chile
10:35-11:00	GMP inspection and certification experience	45 min	Ellen J Hart, Director International Programs and Outreach U.S. Food and Drug Administration
11:00-11:30	Coffee Break		
11:30-13:00	Workshop on GMP	90 min	Natalia Guelfi Quim Uruguay
13:00-14:30	Almuerzo		
14:30-16:00	Continuation - Workshop on GMP	90 min	Natalia Guelfi Quim Uruguay
16:00-16:30	Coffee Break	<u> </u>	<u> </u>
16:30-16:45	CAMEVET Financial report  Expenditure budget Financial Statement. Reading of the annual balance	15 min	Ana M. Sgammini Administrative secretariat CAMEVET
16:45-16:55	Approval of future Seminar hosting countries	10 min	
16:55-17:55	Reading conclusions and recommendations – Closing remarks	60 min	Secretariat CAMEVET
	Closing of the Seminar	,	•