



Programme

XXV Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines
Americas Committee of Veterinary Medicines (CAMEVET)

8

OIE Workshop on the Database on Antimicrobial Agents
Intended for Use in Animals in theAmericas

September 23-25 & September 26 to 27, 2019 Montego Bay, Jamaica

	<u>Day 1</u> : Monday, September 23, 2019		
Time	Theme	Duration	Speaker
09:00-18:00	Registration of participants	•	
10:00-11:00	Plenary Session for the Veterinary Industry Sector	60 min	Participants
11:00-12:00	Plenary Session of the Official Sector	60 min	Participants
12:00-13:00	Lunch		
13:00-13:15	Assumption of the CAMEVET Presidency	15 min	Ana María Sgammini, Administrative Secretariat, CAMEVET
13:15-14:00	Resolution of conflicts that require discussion between the Official and Industry Sectors - Round Table -	45 min	Ana María Sgammini, Administrative Secretariat, CAMEVET
14:00-14:15	Conclusions of the Official Sector Plenary Meeting	15 min	TBD
14:15-14:30	Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting	15 min	TBD
14:30-15:00	Coffee Break	<u> </u>	
	Session I - CAMEVET relations		
16:00-16:45	Procedures for the participation of CAMEVET in the proposals for creation and modification of OIE Standards	45 min	Catya Martínez, OIE Sub Regional Office
	Current standards under revision.		OIE Sub Regional Office
16:45-17:15	CAMEVET Participation in the OIE- VICH Outreach Forum - Application of VICH guidelines in the region- Participation in technical groups	30 min	Viirginia Quiñones Puig Focal Point - Dominican (Rep.)
17:15-17:30	CAMEVET strategy in VICH	15 min	Ana María Sgammini, Administrative Secretariat, CAMEVET
17:30-18:00	Feedlatina: activities and interaction with CAMEVET (to confirm)	30 min	Pablo Azpiroz Presidente Feedlatina
18:00-18:45	Aquaculture - Use of antibiotics	45 min	Betty San Martín Director Veterinary Pharmacology Laboratory - Chile
19:00 21:00	Opening Session - Opening Speeches Official Representative of Jamaica OIE Regional Representative of America OIE Representative	30 min	

Welcome Cocktail





	Day 2: Tuesday. September 24, 2019				
Time	Theme	Duration	Speaker		
09:00-09:30	Status of implementation of CAMEVET harmonized documents in Member countries List of document priority for review and actualization: Creation of work groups	30 min	Ana M. Sgammini Asistente administrativa CAMEVET		
09:30-09:50	Presentation of procedures for the identification, study, follow-up, approval and adoption of harmonized CAMEVET documents	20 min	Ana M. Sgammini Asistente administrativa CAMEVET		
09:50-10:10	Presentation of 4th CAMEVET strategy plan	20 min	Ana M. Sgammini Asistente administrativa CAMEVET		
10:10-10:40	Coffee Break				
	Session I – Working Groups				
	Working document in Step IV				
10:40-11:00	Guideline for the implementation of Pharmacovigilance System	20 min	Gabriel Ardiles Andia, ALAVET-Chile		
11:20-11:40	Guide for the development of stability studies of veterinary pharmaceuticals	20 min	Milena Aguirre CAPROVE-Argentina		
11:40-12:00	Guide for manufacture and quality control of advanced cell therapy products	20 min	Barbara Cordeiro Secretariat of Agricultural and Livestock Defense MAPA - Brazil		
12:00-12:20	License extension of pharmaceutical veterinary products on minor species	20 min	Christopher R. White SINDAN-Brasil		
12:20-12:40	General guidance for test kits intended for the diagnosis of animal diseases	20 min	Byron Rippke Focal Point - United States of America		
12:40-13:40	Lunch	_			
	CONTINUATION - Working document in Step IV				
13:40-14:00	Classification of products as Innovative, Generic, Similar and New	20 min	Carlos Rufrano CLAMEVET - Argentina		
14:00-14:30	Labeling of Veterinary Products	30 min	Tatiana Leal Barrantes SENASA-Costa Rica		
	Working document in Step III				
14:30-15:00	Test guideline for the immunogenicity control of inactivated bovine vaccines containing bovine viral diarrhea virus	30 min	Viviana Parreño Institute of Virology, INTA - Argentina		
15:00-15:30	Good Manufacturing Practices for Veterinary Products	30 min	Tatiana Leal Barrantes SENASA-Costa Rica		
15:30-16:00	Guide for the classification and inspection of veterinary products without therapeutic indication	30 min	Henrique Uchio Tada ALANAC-Brasil		
16:00-16:30	Coffee Break				
	Working document in Step II				
16:30-17:00	Regulation Technical Evidence of Effectiveness for Registration of Internal Antiparasitic for Ruminants and Swine	30 min	Silvana D'Onofrio CAPROVE Argentina		
17:00-17:30	Glossary of terms - comments and proposals	30 min	Ana M. Sgammini Asistente Administrativa CAMEVET		





<u>Day 3</u> : Wednesday, September 25, 2019			
Time	Theme	Duration	Speaker
09:00-11:00	Workshop - Good Manufacturing Practices for Veterinary Products	120 min	Natalia Guelfi Pharmaceutical Chemistry Consulting Coordinator Uruguay
11:00-11:30	Coffee Break		
11:30-13:30	CONTINUATION - Workshop - Good Manufacturing Practices for Veterinary Products - Qualification, calibration and validation	120 min	Natalia Guelfi Pharmaceutical Chemistry Consulting Coordinator Uruguay
13:30-14:30	Lunch		
14:30-16:30	CONTINUATION - Workshop - Good Manufacturing Practices for Veterinary Products - Audits	120 min	Natalia Guelfi Pharmaceutical Chemistry Consulting Coordinator Uruguay
16:30 - 17:00	Coffee Break		
17:00-17:15	CAMEVET Financial report Expenditure budget Financial Statement. Reading of the annual balance	15 min	Ana María Sgammini, Administrative Secretariat, CAMEVET
17:15-17:25	Approval of future Seminar hosting countries	10 min	Focal Point of host country
17:25-17:40	Election of new members of Executive Board	15 min	Executive Board CAMEVET

Day 4: Thursday, September 26, 2019			
Time	Theme	Duration	Speaker
09:00-9:30	Welcome and introduction	30 min	
9:30-9:45	History of the OIE AMU Data Collection	15 min	Delfy Góchez OIE AMRVPD
9:45-10:00	Importance of monitoring quantities and usage patterns of antimicrobial agents in animals at a national level	15 min	Morgan Jeannin OIE AMRVPD
10:00-10:30	Country presentations on AMU Activities Costa Rica (AMU activities – responsible and prudent use – with veterinarians and farmers) Brazil (AMU interactions with pharmacies and wholesalers) Dominican Republic (AMU Data Collection and Report to the OIE)	30 min	Selected country representatives
10:30-10:55	Results of the 3rd OIE Annual Report on Antimicrobial Agents Intended for Use in Animals – Focus in Americas	25 min	Catya Martínez, OIE Sub Regional Representation
10:55-11:30	Coffee Break		
11:30-11:45	Common errors in submitting the AMU report o the Antimicrobial Use Team	15 min	Delfy Góchez OIE AMRVPD
11:45-12:00	Necessary data to obtain kilograms of active ingredients	15 min	Delfy Gochez AMRVPD
12:00-12:20	Using OIE Animal Biomass in Analysis of Quantitative Antimicrobial Use Data	20 min	Morgan Jeannin AMRVPD
12:20-12:35	Session for Q&AH	15 min	Delfy Góchez & Dr Morgan Jeannin





12:40-13:40	Almuerzo			
	Closed session only for OIE Focal Points for Veterinary Products			
13:40-14:40	Group work on mapping the national antimicrobial supply chains (Closed session)	60 min	Delfy Góchez & Morgan Jeannin (facilitators)	
14:40-15:10	Group presentation and feedback (Closed session)	30 min	Catya Martínez, OIE Sub Regional Office	
15:10-16:00	Group work on obtaining kilograms of active ingredients (Closed session)	50 min	Delfy Góchez & Morgan Jeannin (facilitators)	
16:00-16:30	Coffee Break			
16:30-17:30	Group work on obtaining animal biomass Closed session	60 min	Morgan Jeannin & Delfy Góchez (facilitators)	
17:30-18:00	Group presentation and feedback Closed session	30 min	Catya Martínez, OIE SRR	

<u>Day 5</u> : Friday, September 27, 2019				
Time	Theme	Duration	Speaker	
	Open session for all participants			
09:00-09:20	Future of the OIE Data Collection	20 min	Morgan Jeannin AMRVPD	
09:20-9:40	Plenary discussion	20 min	Catya Martínez, OIE SRR	
9:40-10:00	Tripartite Monitoring and Evaluation (M&E) framework for the Global Action Plan on Antimicrobial Resistance	20 min	Delfy Góchez, AMRVPD t	
10:00-10:20	Discussion: the Role of the pharmaceutical industry to support the collection on AMU data for antimicrobials	20 min	Mercedes Etcheverry CEV - Uruguay	
10:20-10:45	Workshop evaluation and closing	25 min	Catya Martínez, OIE SRR	
10:45-11:30	Reading of the Conclusions and recommendations	45 min	Mrs. Ana María Sgammini, Administrative Secretariat, CAMEVET	
Closing of the Seminar				