



Programme

XXIV Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines Americas Committee of Veterinary Medicines (CAMEVET) Quito, Ecuador

October 1-5, 2018

| Day 1: Monday, October 1, 2018 | | | |
|--------------------------------|----------------------------------------------------|----------|--------------|
| Time | Theme | Duration | Speaker |
| 14:00-18:00 | Registration of participants | | |
| 16:00-17:00 | Plenary Session for the Veterinary Industry Sector | 60 min | Participants |
| 17:00-18:00 | Plenary Session of the Official Sector | 60 min | Participants |

| | Day 2: Tuesday. October 2, 2018 | | | |
|--------------|-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|----------|--------------------------------------------------------------------------------------------------------------|--|
| Time | Theme | Duration | Speaker | |
| 08:00-10:00 | Registration of participants | | | |
| 10:00-10:30 | Coffee Break | | | |
| 10:30-11:00 | Opening Session - Opening Speeches Official Representative of Ecuador OIE Representative | 30 min | | |
| 11:00-11:15 | Assumption of the CAMEVET Presidency | 15 min | | |
| 11:15-11:45 | Conclusions of the Official Sector Plenary Meeting | 30 min | TBD | |
| 11:45-12:15 | Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting | 30 min | TBD | |
| 12:15-13:45 | Lunch | | | |
| | Session I - CAMEVET relations | | | |
| 13:45-14:30 | Procedures for the participation of CAMEVET in the proposals for creation and modification of OIE Standards Current standards under revision . | 45 min | Dr Martín Minassian,- OIE Regional Representation for the Americas | |
| 14:30-15:00 | CAMEVET Participation in the OIE- VICH Outreach Forum - Application of VICH guidelines in the region- Participation in technical groups | 30 min | Dr Barbara Cordeiro Brazil | |
| 15:00-15:30 | World Bank Project Collaboration of CAMEVET with the World Bank in veterinary products studies | 30 min | Ms. Edna Massay Kallon Enabling the Business of Agriculture (EBA) Livestock Topic Team Leader | |
| 15:30-16:00 | Coffee Break | | Loddor | |
| | Session I – Working Groups | | | |
| Working docu | nent in approval Step IV | | | |
| 16:00-16:30 | Guideline for the implementation of Pharmacovigilance System | 30 min | Dr. Gabriel Ardiles Andia, ALAVET, Chile | |
| 16:30-17:00 | Veterinary Products for Aquaculture | 30 min | Dr Fernando Zambrano, Focal Point, Chile | |
| 17:00-17:30 | Instruction guides for completing the harmonized CAMEVET forms for pharmaceutical and biological products | 30 min | Dr. Federico Luna, Focal Point, Argentina | |

| ſ | Welson Oral (all |
|---|------------------|
| | Welcome Cocktail |
| | |
| | |
| | |





| Time | Theme | Duration | Speaker |
|---------------|------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|----------|--------------------------------------------------------------|
| | Session II – Working Group | | |
| Working docur | nent paper in step III | | |
| 09:00 - 09:30 | General guidance for test kits intended for the diagnosis of animal diseases | 30 min | Dr Byron Rippke Focal Point - United States of AmericA |
| 09:30-10:00 | Test guideline for the immunogenicity control of inactivated bovine vaccines containing bovine viral diarrhea virus | 30 min | Dr Andrea Pecora Institute of Virology, INTA |
| 10:00-10:30 | Minor Species and minor uses | 30 min | Dr. Luiz Monteiro SINDAN Brazil |
| 10:30-11:00 | Coffee Break | | - |
| 11:00-11:30 | Guide for manufacture and quality control of advanced cell therapy products | 30 min | Dr. Bárbara Cordeiro Focal Point, Brazil |
| 11:30-12:00 | Labeling of Veterinary Products | 30 min | Dr Benigno Alpizar, Focal Point Costa Rica |
| 12:00-12:30 | Guide for the development of stability studies of veterinary pharmaceuticals. | 30 min | Dr. Carlos Francia CAPROVE Argentina |
| 12:30-13:00 | Good Manufacturing Practices for Veterinary Products | 30 min | Dr Benigno Alpizar, Focal Point Costa Rica |
| 13:00 - 13:30 | Guide for the classification and inspection of veterinary products without therapeutic indication | 30 min | Dr Henrique Uchio Tada ALANAC Brazil |
| 13:30 - 15:00 | Lunch | | |
| | New topics | | |
| 15:00-15:30 | Status of implementation of CAMEVET harmonized documents in Member countries List of document priority for review and actualization : Creation of work groups | 30 min | Executive Board CAMEVET |
| 15:30-16:00 | Classification of products as Innovative, Generic, Similar and New | 30 min | Dr. Carlos Rufrano CLAMEVET Argentina |
| 16:00-16:30 | Costa Rica Strategy Conducting metabolism and residue kinetics studies of veterinary pharmacological agents in food-producing animals and studies to verify the withdrawal period. | 30 min | Dr. Benigno Alpizar Focal Point Costa Rica |
| 16:30 - 17:00 | Coffee Break | | |
| | Round Table | | |
| 17:00 - 18:00 | Resolution of conflicts that require discussion between the Official and Industry Sectors. | | Executive Board CAMEVET |

| OIE Workshop on Antimicrobial Resistance: Thursday, October 4, 2018 | | | |
|---------------------------------------------------------------------|------------------------|----------|---------|
| Time | Theme | Duration | Speaker |
| 09:00-13:00 | TBD | 4 hs | |
| 13:00-14:00 | Lunch | | |
| 14:00-18:00 | TBD | 4 hs | |
| | | | |
| 19:00 | CAMEVET closing dinner | | |





| Day 4: Friday, October 5, 2018 | | | |
|--------------------------------|-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|----------|-----------------------------------------------------------------------|
| Time | Theme | Duration | Speaker |
| 09:00 13:00 | Workshop - Good Manufacturing Practices for Veterinary Products | 4 hs | Ms. Natalia Guelfi Uruguay Consultant |
| 13:00 - 14:30 | Lunch | | |
| 14:30 - 15 :00 | Presentation of procedures for the identification, study, follow-up, approval and adoption of harmonized CAMEVET documents | 30 min | Executive Board CAMEVET |
| 15:00-15:15 | Approval of future Seminar hosting countries | 15 min | Executive Board CAMEVET Secretariat |
| 15:15-15:30 | CAMEVET Financial report Expenditure budget Financial Statement. Reading of the annual balance | 15 min | Mrs. Ana María Sgammini, Administrative Secretariat, CAMEVET |
| 15:30 | Conclusions and recommendations. Revision and approval of the final report | | Executive Board CAMEVET |
| Closing of the Seminar | | | |