





### **Draft Programme**

# XIX Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines

Americas Committee of Veterinary Medicines (CAMEVET)

Panamá, Republic of Panama September 24-27, 2013

As a result of the proposals and conclusions of previous Seminars, the situation of countries regarding the implementation of the harmonized documents on the Committee shall be reviewed, as well as the participation in global standards, through the chapters for Veterinary Products in the Terrestrial and Aquatic Animal Health Codes and the Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial and Aquatic Animals of the World Organization for Animal Health (OIE).

The seminar will include the review of the linking actions between CAMEVET with OIE and other organizations and regional and global projects, such as the participation in the VICH Outreach Forum.

Various technical topics shall be presented, including the continuity in the working papers raised in previous seminars, on the following topics:

- Requirements for registration of homeopathic and herbal products
- Guideline for the registration of biotechnologically obtained subunit immunogens
- Control of Infectious bovine rhinotracheitis (IBR) vaccines
- Dietary Complements

The inclusion of new topics for discussion shall be presented, relative to:

- Minor Species
- Aquaculture
- Growth Promoters
- Proposal of Training on registration of Veterinary Products

Finally, the Seminar will provide the opportunity for the presentation and discussion of the CAMEVET Strategic Plan, which will define the objectives and goals for the Committee in the coming years.







## XIX Seminar on Harmonization of Registration and Control of Veterinary Medicines Americas Committee of Veterinary Medicines (CAMEVET)

Panama, Republic of Panama, September 24-27, 2013

Day 1: Tuesday, September 24				
Time	Theme		Duration	Speaker
15:00–19:00	Registration of participants			
17:00–19:00	Plenary Session of the Veterinary Industry	Plenary Session the Official Sector	120 min	

Day 2: Wednesday, September 25			
08:30 – 10:30	Registration of participants		
10:30–12:30	Opening Session  • Seminar opening speeches  ○ OIE Regional Representation for the Americas		Dr. Filiberto Frago – RSR Central America
	Veterinary Industry Representatives		TBD
	Panama Official Representatives		Minister of Agriculture - Panama
			Dr Manuel Gonzalez Cano– Panama Delegate
12:30–13:00	Assumption of the Presidency and Vice- Presidency	20 min	
13:00-14:30	Lunch	ł	
	I Session - CAMEVET relations Implementation of CAMEVET harmonized documents		
14:30-15:30	Procedures for the participation of CAMEVET in the proposals for creation and modification of OIE Standards  Presentation of the OIE General Session report. CAMEVET responsibilities in the follow-up of discussed topics.	60 min	Dr. Martín Minassian- OIE Regional Representation for the Americas
15:30-16:00	State of implementation in CAMEVET harmonized documents in Member countries	30 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
16:00-16:30	Coffee Break	·	, -:
16:30–17:00	Presentation of the CAMEVET Strategic Plan	30 min	Dr. Carlos Francia - CAMEVET Executive Board
19:00–21:00	Welcome Cocktail	<u> </u>	







09:00-09:30	Theme Conclusions of the Plenary Meeting Official Sector Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting	Duration 30 min 30 min	Speaker  Rapporteur - official sector
	Conclusions of the Veterinary Industry Plenary Meeting		sector
09:30-10:00	, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,	30 min	
			Rapporteur - industrial sector
09:30-09:45	CAMEVET Participation in the OIE- VICH Outreach Forum	15 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
	Report on the OIE Global Conference on the responsible and prudent use of antimicrobials.	15 min	Dr Gloria Alarcon – Paraguay
10:00–10:30	Coffee Break		
	II Session – Working Documents		
	Registration of homeopathic veterinary products Presentation of comments to the working paper (Step III)	45 min	Dr. Néstor Fernando Guerrero Lozano (ICA - Colombia)
11.10.12.00	Guideline for the registration of biotechnologically obtained subunit immunogens Presentation of comments to the working paper (Step III)	45 min	Dr. Emigdio Lemes Anaya - Cuba
12.00 10.00	Guidelines related to the setting of withdrawal periods in veterinary products  - Guideline for the conduction of residue studies  - Guideline for the calculation of withdrawal periods  - Guideline for the validation of analytical methods  Plenary discussion	60 min	TBC – Working Group
13:00-14:30	Lunch	·I	
	Round Table and discussion: Present and Future of CAMEVET  • Implementation of standardized documentation	90 min	Representatives of the official and private sectors, involving the audience
16:00-16:30	Coffee Break		
	Round Table and discussion: Present and Future of CAMEVET (cont.)  • Strategic Plan  CAMEVET Position on VICH	90 min	Representatives of the official and private sectors, involving the audience
20:00	Courtesy diner		

<u>Day 4</u> : Friday, September 27			
Time	Theme	Duration	Speaker
	II Session – Working Documents (cont.)		
09:00-09:45	Control of Infectious bovine rhinotracheitis (IBR) vaccines	45 min	Dra, Viviana Parreño -Argentina
09:45-10:15	Guideline for the registration of nutraceutical veterinary products / Dietary supplements Presentation of the final document	30 min	Dr. Jorge Dale – CLAMEVET
10:15–10:45	Coffee Break		







Time	Theme	Duration	Speaker
10:45-11:30	Control of PI3 vaccines		Dra. Viviana Parreño
	Presentation of the concept paper – Step II		<ul><li>Argentina</li></ul>
11:30-12:30	Proposal of future technical guidelines	60 min	Executive Board
	- Minor species		Plenary
	- Aquaculture		
	- Growth Promoters		
12:30-14:30	Lunch		
	III Session - Conclusions and Recommendations		
14:30–15:30	Approval of future Seminar host countries. Financial report.	60 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
15:30–16:30	Budgetary matters and CAMEVET funds - Evaluation of possible funding sources - Expenses budget	60 min	Dr. Enrique Argento CAMEVET Secretary
		l	
16:30-17:00	Coffee Break		
17:00-18:00	Conclusions and recommendations. Revision and approval of the final report	60 min	Dr. Enrique Argento
			CAMEVET Secretary
18:00	Closing of the Seminar		

#### Other relevant information

English-Spanish-Portuguese translation shall be provided.

#### Venue

The Seminar shall be held at Hotel El Panamá

Vía España 111 Calle Eusebio A. Morales Apartado 0816-06754, Panamá City

#### Accommodation

Information on available hotels and the daily rates is detailed in the attached information sheet. Due to the high demand in reservations, it is important to ensure them at least 60 days before the beginning of the meeting In order to ensure availability of rooms.

#### Registration

Pre-registration for the Seminar is recommended, at the following website: www.oie.int/securise/RR/2013/camevet/register\_ori.asp

Registration fee for the Seminar is 300 US Dollars, to be paid in cash at the beginning of the meeting. Registration for Official participants is free of charge.

Registration for the Seminar is not related to the hotel reservation.

#### Other relevant information

#### Visas for entry into the Republic of Panamá

The Republic of Panamá requires a visa prior to entry for certain countries, for which we recommend consulting the Ministry of Foreign Affairs or its consular delegations. Information on countries and requisites is detailed in the attached Information Sheet